Afra Noubarzadeh, Ambition

“Ambition ger mig ett sammanhang där jag kan använda mig av hela min verktygslåda”

Redan innan jag träffade Afra så hade jag lyssnat på hans TEDx-talk om konst och programmering. Han fångade mig direkt. Afra har ett rörligt intellekt och en smittande nyfikenhet som gör att man vill vara nära. Han har också ett förflutet som bland annat tjänstedesigner, affärsutvecklare, och projektledare på t.ex. Invinn och Göteborgs Stad.

Hej Afra! Och välkommen till Ambition! Lust är helt centralt för att det man gör skall bli bra, och för att det skall ge energi både för en själv och för alla andra som är inblandade. Så… Vilket är det roligaste och mest engagerande projektet som du någonsin jobbat med?
– Oj. Svår fråga. Det har så klart funnits många roliga projekt genom åren… Men kanske… Jo. På grund av pandemin ställdes många sommarjobb in under sommaren 2020. Inte minst inom vård och äldreomsorg. För att skapa något värdeskapande för både Göteborgs stad och för ungdomarna fick jag i uppdrag att ta hjälp av 100 av ungdomarna för att få fram nya idéer kring hur staden skulle kunna fortsätta att utvecklas på ett hållbart sätt. Vi valde att dela upp oss i team, och köra designsprints inom cirkulär konsumtion tillsammans med Konsument och medborgarservice.

Wow! Designsprintar med 100 personer, det måste ha varit utmanande?
– Det var faktiskt enklare än man skulle kunna tro. Trots att ungdomarna inte hade en aning om vad en designsprint var, och trots att de var inställda på att jobba inom vård, så blev resultatet fantastiskt bra. Mot slutet av sprinten levererades 21 hållbara och innovativa idéer, och flera av dem har sedan tagits vidare.

Kul! Fanns där några favoriter bland idéerna?
– Svårt att välja en… Men, en av mina favoriter handlar om matsvinn där elever på en skola kunde se mat som blir över från lunchen och köpa med sig hem via en app. Lite som Karma. Passar utmärkt för ungdomar som har det tufft ekonomiskt hemma, eller som hinner inte käka innan träningen.
– En erfarenhet jag tar med mig från detta projektet var hur uppkopplade dessa ungdomar är. När de skulle göra research fick en grupp in över 500 svar på en enkät under en dag, och de övriga grupperna låg inte långt efter.

Otroligt… I många andra sammanhang måste man kämpa för att ens komma upp i tvåsiffrigt. Till sist, vad ser du mest fram emot nu när du börjar på Ambition?
– Personligen hittade jag till designyrket i mötet mellan digital affärsutveckling och konst. Ambition ger mig ett sammanhang där jag kan använda mig av hela min verktygslåda, och hjälpa massor av organisationer att skapa både innovativa och hållbara lösningar. Ambition är på en spännande resa, och jag vill gärna vara med och bidra. Jag upplever att de, eller vi, ligger långt fram, och att nivån av expertis, och viljan att dela med sig, är minst sagt otrolig.

Tack Afra, och välkommen till Ambition! Ser fram emot att jobba tillsammans! 🙌

Sign up for our newsletter

We help designers and innovative organizations to grow – both in capability and confidence. Sounds interesting? Sign up for our newsletter, and let’s keep in touch.