VĂ€lkommen Nina Svenningsson! 🎉

Hej Nina! SĂ„ fantastiskt att du Ă€ntligen börjat pĂ„ Ambition! Först, lite back story, sĂ„… Hur började allt? Vad var det som gjorde dig intresserad av UX och tjĂ€nstedesign frĂ„n början?

– För mig var detta inget givet. Under hela min uppvĂ€xt ville jag bli operasĂ„ngerska eller musikalartist. Jag Ă€lskar att stĂ„ pĂ„ scen. Efter gymnasiet blev det musikallinjen pĂ„ Balettakademien i Göteborg. Sedan hann jag med allt frĂ„n att underhĂ„lla turister pĂ„ solsemester till att vara körsolist i operan Amadis, och ensemble i Jesus Christ Superstar. 

Ah. Att kunna “ta golvet” Ă€r alltid en god egenskap, inte minst nĂ€r det gĂ€ller design. SĂ„, vad var det som fick dig att byta bana? 

– En kombination av praktiska omstĂ€ndigheter. Dels mĂ„ste man flĂ€nga runt vĂ€ldigt mycket, och det kan vĂ€l vara trevligt, men det blir ocksĂ„ svĂ„rt att göra nĂ„got annat. Dels Ă€r det fruktansvĂ€rt svĂ„rt att livnĂ€ra sig pĂ„ musik. 

– NĂ€r jag vĂ€l bestĂ€mde mig för att hitta nĂ„got nytt var jag ganska orolig. Jag har gjort det jag brinner för… Kommer allt framĂ„t att kĂ€nnas som att jag “nöjer mig” med nĂ„got? Jag provade mig fram. Tog lite kurser. Praktisk projektledning, arbetsledning… interaktionsdesign.. BOOM! Det hĂ€r var ju grymt! Hur mĂ€nniskor fungerar… Lösa problem… Fantastiskt! Det kĂ€ndes helt rĂ€tt, och dĂ„ blev det ocksĂ„ dags att hoppa pĂ„ “en riktig utbildning” istĂ€llet för bara fristĂ„ende kurser. För min del blev det Digital Design pĂ„ högskolan i Kristianstad.

Kul! Det Ă€r ju verkligen inte alltid man kĂ€nner att man hittar nĂ„got som kĂ€nns perfekt. Nu har du ju jobbat nĂ„gra Ă„r, och vet lite mer vad jobbet handlar om “egentligen”. KĂ€nns det fortfarande lika bra, eller saknar du musiken? 

– Ja, det kĂ€nns fortfarande fantastiskt! En sak jag verkligen gillar med UX-yrket Ă€r att jag fĂ„r grotta ner mig i olika omrĂ„den för att förstĂ„ vilka utmaningar som finns och vad som kan göras bĂ€ttre. För mig spelar det ingen roll om det handlar om en förbĂ€ttrad fordonsupplevelse, att göra det enklare att leva med ADHD, eller att effektivisera hantering av avfall och containrar. Man fĂ„r leva sig in i massor av olika situationer i sin vardag, och det Ă€r det inte mĂ„nga som fĂ„r. Det Ă€r pĂ„ vissa sĂ€tt faktiskt nĂ„got som UX och musikal har gemensamt. 

– Och dessutom
 Musiken har jag alltid med mig. Bara som ett exempel
 Oavsett vad det handlar om sĂ„ finns det alltid en sĂ„ng som passar in, och nĂ€r jag fick jobbet pĂ„ Ambition sĂ„ tĂ€nkte jag direkt pĂ„ So Much Better frĂ„n Legally Blonde. Just den scenen nĂ€r Elle fĂ„r reda pĂ„ att hon Ă€r uttagen av en respekterad juridikprofessor som en av fĂ„ praktikanter som fĂ„r hjĂ€lpa till i ett, riktigt, uppmĂ€rksammat rĂ€ttsfall. “Whoa! Is that my name up on that list? Does someone know that I exist? Is this a mistake? Am I even awake? Pinch me now to make sure!” Det kĂ€nns helt enkelt fantastiskt att vara hĂ€r!

Kul! Det Àr ömsesidigt! Vad ser du mest fram emot?

– Just nu Ă€r det bara fantastiskt kul att komma in i det hĂ€r sammanhanget. Ambitions vision och mission gĂ„r sĂ„ bra in i det som jag sjĂ€lv tĂ€nkt pĂ„ mycket under de senaste Ă„ren. Jag ser ocksĂ„ fram emot att fortsĂ€tta utveckla mitt kunnande och mitt ledarskap. Det blir lĂ€tt att man glömmer bort sig sjĂ€lv lite pĂ„ vĂ€gen, sĂ„ det kĂ€nns viktigt att knyta ihop allt, och det kĂ€nner jag att jag kan göra hĂ€r.

Tack Nina! SÄ kul att Àntligen ha dig hÀr!

Nyfiken pĂ„ Ambition? Kolla in jobbsidan, och kontakta nĂ„gon av oss, sĂ„ berĂ€ttar vi mer. 😊

Sign up for our newsletter

We help designers and innovative organizations to grow – both in capability and confidence. Sounds interesting? Sign up for our newsletter, and let’s keep in touch.