Samuel Spånberger & Carin Andersson-Sarning, Stratsys

“I want to make it possible for my designers to grow in a smarter way”

Hi Samuel Spånberger! You and Carin Andersson-Sarning have been part of Ambition Empower for almost a year. Now you are extending your memberships, and also bringing in more colleagues from Stratsys. Why?

– For us, this format fits perfectly. You learn something new every week, and get the opportunity to reflect in-between, unlike a conference or traditional course. It’s easier to learn, and to apply the new knowledge when you get it in small doses. Why we are bringing in more colleagues? Easy. I want to make it possible for my designers to grow in a smarter way.

To your mind, what has been most rewarding during the past year? Is there something special that you have learned regarding e.g. your work processes, or something that has helped you to move faster?

– The tracks we have followed have sparked a lot of thoughts and fruitful discussions. Perhaps the most important thing for Carin has been Per Axbom’s tips on how to hold better workshops. We have tested this in the team, and took it upon ourselves to create ready-made workshop components to work with. We have also started to design more in groups instead of individually. We reach a greater consensus and a higher quality on the design proposals that came out of these workshops. For me, personally, Kim Goodwin is an invaluable source of inspiration, and her track constantly helps me grow as a leader.

We have just launched the new Empower app. Have you had time to look at it?

– Yes. I really like that it is easier to see which tracks you follow, and to mark the things you have done. If I could wish for something… it would be super nice to be able to write down your takeaways as notes, directly in the app, both to remember to do it, and to remember where they are.

In the autumn, we will start up two new tracks; Service Design with Chris Risdon, and Product Management for UX People with Christian Crumlish. You are 5 people from Stratsys. Do you have a plan for how you will prioritize and what tracks you will follow?

– We recently hired four new designers. I want each of them to specialize in one specific direction. Here Ambition Empower gives us the opportunity to focus a little extra on one track at a time, and then share insights with the team at regular intervals. This way we can continuously discuss how we can improve our UX process, and keep growing both as a team and as individuals.

Thank you Samuel, and good luck with your continued development! 🙌

Carin Andersson-Sarning & Samuel Spånberger at Stratsys

Stratsys förlänger, och utökar från två till fem

Hej Samuel Spånberger! Du och Carin Andersson-Sarning har varit med i Ambition Empower i snart ett år. Nu förlänger ni, och tar dessutom med fler kollegor från Stratsys. Varför då?

– För oss passar det här formatet perfekt. Man lär sig lite varje vecka och får möjligheten att reflektera mellan varven, till skillnad mot en konferens eller traditionell kurs. Jag upplever att kunskapen fastnar bättre, och att det är lättare att applicera nya kunskaper om man får dem i små doser. Varför vi blir fler? Enkelt. Jag vill göra det möjligt för mina designers att förkovra sig på ett smartare sätt.

Vad tycker du/ni har varit mest givande under året som gått? Är det något särskilt som du/ni tagit med er in i ert sätt att arbeta, och som har hjälpt er komma fortare framåt?

– De spår som vi har följt har väckt en hel del tankar och diskussioner. Kanske det främsta för Carin har varit Per Axboms tips om hur man håller bättre workshops. Vi har testat detta i teamet och tog bland annat till oss att skapa färdiga komponenter att laborera med, men även att designa i grupp och inte en och en. Vi fick fram ett större samförstånd och enighet kring de designförslag som kom ut ur dessa workshops. För min egen del är Kim Goodwin en ovärderlig källa till att lyfta blicken i mitt ledarskap vilket annars kan vara svårt när man har händerna fulla.

Vi har precis lanserat den nya Empower-appen. Har du hunnit kika på den?

– Ja. Det som jag verkligen gillar är att det är enklare att markera vilka spår man följer samt att kunna checka av de steg de saker som man gjort. Och… när man får chansen så vill man ju alltid önska något, så det hade varit toppen att direkt i appen kunna skriva ner sina takeaways för att inte glömma av att göra det.

Till hösten startar vi upp två nya spår; Service Design med Chris Risdon och Product Management for UX People med Christian Crumlish. Ni är 5 personer som är med från Stratsys. Har ni någon plan för hur ni kommer att prioritera och vad ni kommer att vara med på?

– Vi har anställt fyra designers på ett bräde. Jag vill att varje designer specialiserar sig i någon riktning (T-shaped people) och här ger Ambition Empower möjlighet att fokusera lite extra på ett spår i taget för att sedan dela med sig av insikter till teamet med jämna mellanrum, så att vi kan kontinuerligt diskutera hur vi kan förbättra vår UX-process.

Tack Samuel, och lycka till med er fortsatta utveckling! 🙌


Ambition Empower är en medlemstjänst för kontinuerlig kompetensutveckling för dig som jobbar med digital produkt- och tjänsteutveckling. Upplägget är optimerat för att funka särskilt för dig som har ont om tid, och bara kan investera så lite som en timma i veckan. Häng med du också!

Karin Lidman Adsegård at Min Doktor

“Frågor om digital etik är särskilt viktiga”

Säg hej till Karin Lidman Adsegård, Service & UX Designer på Min Doktor, och medlem i Ambition Empower! Du gick med för sex månader sedan, vilka är dina starkaste intryck så här långt?

– Jag tycker att det är jättebra. Jag gillar verkligen upplägget, att det är kontinuerligt, och inte en punktinsats på några dagar. Då är det så lätt att man glömmer allt så fort man är inne i sprintarbetet igen.

Ett medlemskap i Empower ger ju tillgång till ALLT, just nu sex, och snart åtta olika spår inom allt från designledarskap till AI och tjänstedesign. Hur har du lagt upp ditt deltagande?

– I början tänkte jag att jag skulle följa allt, men det går så klart inte. Nu fokuserar jag på Susan Weinschenks båda spår, dels det om Behavioral Design, och dels det om Design Research. Jag följer också med i Per Axboms spår om Digital Etik. För att se till att jag hinner med brukar jag boka upp lite tid med mig själv varje vecka. Det är ju bra att det inte krävs så mycket tid, men det behöver finnas i almanackan.

Vad har varit bäst hittills tycker du?

– Jag gillade verkligen när Per pratade om sin Inclusive Panda, modellen för digital inkludering, och vi fick en chans att jobba med den. Den har jag sedan tagit med mig och gått igenom med mina kollegor. Frågor om digital etik är särskilt viktiga för oss som digital vårdgivare.

Har du några tips till andra som funderar på att gå med?

– Ja, jag tror att man skulle få ut mer om man var fler från den egna organisationen som var med. Så om man har chans att gå hela teamet så är det nog toppen! Då kan man enklare snappa upp och sprida sådant som är av värde både för teamet och för hela organisationen. 

Tack Karin, och lycka till med ditt fortsatta deltagande!


Ambition Empower är en medlemstjänst för kontinuerlig kompetensutveckling för dig som jobbar med digital produkt- och tjänsteutveckling. Upplägget är optimerat för att funka särskilt för dig som har ont om tid, och bara kan investera så lite som en timma i veckan. Häng med!

Ambition

Från silvertejp och Google docs till “riktig app”

Jane och jag gjorde de 50 första intervjuerna med designers och chefer i februari och mars förra året. Vår viktigaste slutsats: För att verksamheter skall kunna skapa så bra produkter och tjänster som det bara går – och för att kunna anställa och behålla de bästa – måste man hela tiden utveckla sina arbetssätt, och hjälpa sina anställda att växa.

Kontinuerlig professionell utveckling är absolut nödvändig för både verksamhet och individ. Livspusslet är utmanande. Motivation är viktigt. Enkelhet är avgörande.

Vi bokade möten med några av våra främsta förebilder. Personer som hela tiden tänker ut nya modeller, som har skrivit böckerna, som har koll, och som alltid hjälper branschen att flytta fram positionerna. Jag minns fortfarande känslan när Kim Goodwin – som var först ut – sade ja, och när Susan Weinschenk sade “why didn’t we think of this”.

Anders skissade sedan upp enklast möjliga lösning för hur vi skulle kunna realisera det hela i en första version. WordPress, Woo-commerce, Zoom, Google docs, silvertejp, mycket manuellt arbete, och många långa kvällar.

Under hösten och våren testade vi oss sedan fram för att förstå vad som funkade och vad som borde förändras. Under ledning av Nathalie nyttjade vi interna konferenser och co-creation-sessioner till att kartlägga, idégenerera och utvärdera. Baserat på allt vi lärt oss prototypade vi fram en helt ny lösning – först på papper, sedan i Figma, och nu i en första version utvecklad tillsammans med våra vänner på Matic Tribe, och så klart Jonas på Appmost.

De senaste veckorna har ett tiotal medlemmar haft access till den nya appen. Självklart har vi hittat både buggar och förbättringsmöjligheter, men de inledande kommentarerna är mycket lovande!

Och… NU är det dags. Säg hej till nya Ambition Empower! Nu öppnar vi successivt upp den nya lösningen för alla – nästan 200 – medlemmar.

Anders, Annelie, Cecilia, Claes, Jakob, Jane, Jessica, Johan, Johanna, Kristina, Nathalie, Pia, Åsa, Christopher, Per, och James har alla gjort ett fantastiskt jobb för att lyfta Empower till en ny nivå. Vi är så oändligt tacksamma 🤗 för att så många valt att hänga med, och otroligt ödmjuka inför de utmaningar som vi har framför oss. Det här är bara början, och vi lär oss nya saker varje dag.

Om du är sugen på att haka på, så gör det. Vi lovar att det kommer att bli både lärorikt och roligt!

PS. I September börjar dessutom två helt nya spår; Service Design med Chris Risdon (som skrivit den grymt bra “Orchestrating Experiences”, och som har en bakgrund på klassiska Adaptive Path), och Product Management for UX People med Christian Crumlish, som precis kommit ut med boken med samma namn. Missa inte dessa! 🌟 DS.

Nalla Faye at H&M

“I learn a lot without wasting time”

Say hi to Nalla Faye, Director of Design at H&M, living in Paris, and Ambition Empower member since September 2021. Nalla is currently following 4 different tracks; AI & Design, Digital Ethics, Behavioral Design, and Leadership in Design and Product Organizations.

Nalla has a super interesting career. She started out in economics, specialized in journalism writing about Tech and media, and then turned to UX, working for Topshop, Testapic, and now H&M.

Hi Nalla! We’re so happy to have you with us. What’s your impression so far?

– I really like it! The combination of things to do, live meetings, and miro boards to collaborate is really powerful, and it makes the different tracks easy to follow. Also, I really like the leaders. Kim Goodwin, Chris Noessel, Per Axbom, and Susan Weinschenk are all super-skilled and very engaging.

Wow! We’re so happy that you like it! What would you say makes Empower different from other professional growth opportunities?

– What makes it different? That it’s easy and straight to the point. I learn a lot without wasting time. Conferences are often fun, but more inspiring and social than practical. Courses can sometimes work, but the Empower setup where we learn continuously in small chunks makes it very sustainable and easy for me to apply that new knowledge to H&M week after week. And that’s really what it’s all about – making use of what you learn. Right?

Absolutely! Is there anything else that you would like to add?

– Yes. The breakouts in the live sessions have been really useful. It’s so lovely to connect and talk casually to people outside your company. It brings new perspectives. Overall by listening in or interacting with others, I get a lot of “aha” moments from the sessions, which makes me feel more empowered and inspired.

Thanks, Nalla! I really appreciate talking to you! Good luck with everything!

Ambition Empower is a professional development service where design and product thought-leaders help you and your team grow. Empower is optimized for your busy life, allowing you to spend as little as one hour per week, and still stay ahead of the competition. Read more, and join Nalla and almost 200 other design and product professionals here!

Lyndon Craig, Electrolux

Hi Lyndon Craig, Head of Design at Electrolux APAC & MEA

Habits. The key to success in so many different situations… Last week I talked to Lyndon Craig, Head of Design at Electrolux APAC & MEA, and a member of our professional development program, Ambition Empower.

You’re in Singapore. When I start my workday here in Sweden, you’re nearing the end of yours. How has Empower worked out for you so far?

– Attending the live sessions has been a challenge, for sure, since they usually start around 10 or 11 pm my time. Although, the ones I’ve managed, with Kim Goodwin and Susan Weinschenk, have been great!

Succeeding with continuous professional growth is all about creating productive habits. When, and how, are you finding the time to get through the list of recommended articles, videos, etc.?

– Haha, my daughter is an early riser. She gets up a quarter past five. Way earlier than she needs to. I go up with her, drink my coffee, and catch up with Empower. For me, this works best. Once the workday gets going, I find it hard to take time for myself, and since I often have meetings in the evenings, mornings work best for me.

Going forward. Is there anything in particular that you’re looking forward to?

– Yes! Talking about habits… I’ve started following Susan Weinschenk’s new track on Behavioral Design. I’ve got a few things to catch up with, but it’s an area that I’m really interested in, so I’m very much enjoying this.

Thanks for taking the time to talk to me Lyndon, and thanks for being a part of Empower!

Ambition Empower is a professional development service where design and product thought-leaders help you and your team grow. It is optimized for your busy life, allowing you to spend as little as one hour per week, and still stay ahead of the competition. Get your 1-year-membership now!

Maria Redström & Johanna Altenstedt, Tibco

Hi Maria Redström and Johanna Altenstedt

Hi Maria Redström & Johanna Altenstedt! You work with UX strategy and research at TIBCO Spotfire, and have been members of Ambition Empower for almost six months now. What are your impressions so far?

– The setup, with a mix of live events and things to do on your own time, is perfect! Even when you forget to plan for it, you can always make time for some of the bite-size material, even when super busy.

– Yes, and it saves us time in finding great new material. We usually spend time reading up on new trends and methods anyway, but here we can follow in the footsteps of Kim Goodwin and Susan Weinschenk and get a curated list of recommendations!

Glad you like it! Our goal is to help all members to keep growing in a fun, efficient, and accessible way. So far, has Empower helped you change the way you work, or made you more efficient?

– Absolutely. We have been inspired to rethink how we work with internal stakeholders, seeing them as customers, or users, of our work. We have worked with UX for many years, but both Susan and Kim have given us valuable tools that have helped us become even better at aligning our research work with the company’s strategy.

– One concrete example is that we are looking into Continuous Discovery, working closer with the development teams, in addition to the more strategic projects we already do. This adds value both for our employer and for us.

– Ultimately, it is all about how we can build better products. We want to deliver a great experience for the customers, and create value for our business. Empower, and everything we learn, inspires us to explore new ways of working.

Finally. Do you have anything in particular that you would like to share with others who consider joining?

– Come along! All the methods we go through are very hands-on and easy to apply in our everyday work.

– Yes. Being two people from the same organization, who attend the same tracks, makes it easier to put what we learn into practice. We collaborate a lot and discuss what we picked up from a session or related to some of the shared material. Sometimes we decide to dive deeper into a topic, such as the Continuous Discovery method, where Ambition Empower led the way into this area for us.

Thank you so much for the great feedback, and for taking the time to talk to us! Best of luck going forward!

Ambition Empower is a professional development service where design and product thought-leaders help you and your team grow. It is optimized for your busy life, allowing you to spend as little as one hour per week, and still stay ahead of the competition. Get your 1-year-membership now!

Meet Joe Macleod at Backstage with UX Podcast

Meet Joe Macleod at Backstage with UX Podcast

How many products and services have you created? How many ends have you designed?

There is a gap in the consumer lifecycle that needs attention – the end. The problems are piled high in this gap: pollution, unwanted pictures on social media, risks to security…

– We talked to Joe Macleod back in 2017 about ends. Highlighting how companies are poor at creating ends… even poor at admitting ends exist… and scared to embrace endings as something natural. We focused mainly on highlighting the lack of good endings and that there was a gap to be filled. Then we talked to Krystal Higgins about onboarding in Episode 272. The beginning of a relationship, of adoption. 

– Now it’s time to talk to Joe about offboarding, designing better ends. Endineering, as Joe calls it. What we can do – practically – to create good endings.

Learn more about “Endineering” – join Ambition Empower, and meet Joe MacleodJames Royal-Lawson, and Per Axbom, Backstage with UX Podcast on March 28!

See you there!

Want to know more about Ambition Empower, meet Joe, Per, James, and members from 50+ design teams and organizations? Send me a message or head over to Ambition Empower!

Ambition in collaboration with Matic Tribe to create Empower app

There’s an app for that

At Ambition, our mission is to help design and product professionals to grow, both in capability and confidence. Now, we’re starting up what’s probably our most important collaboration this year. Empower is growing, and it’s time to move beyond google docs, duct tape, and manual labor.

👋 So, say hi to Carl Rynning and Matic Tribe! Carl was one of our first Empower members, and Matic Tribe is a team of highly talented developers in Gothenburg. We’re so happy that they want to take Empower to the next stage together with us! 

🥇 First up, we’ll implement a bunch of things to make it easier for JaneAndersNathalie, and the rest of us to run the service. Later in the spring, we’ll also add several useful member features, not least making the service available as an app on your phone. So, yes, there will soon be an app for that! 

🙋‍♀️ Right now, we’re getting ready for some really exciting co-creation and user testing sessions with members, so let us know if you want to help out! 

Want to help us test out the app? Follow Ambition on LinkedIn and join our mailing list to get more info!

NEW TRACK: Backstage with UX Podcast

With more than 2 million downloads UX Podcast is one of the world’s biggest podcasts for design and product people. There are just so many classic episodes with people like; Indi Young, Brad Frost, Erika Hall, Jeff Gothelf, Kate Rutter, Melissa Perri, Mike Monteiro, Alan Cooper, Brad Frost, and Luke Wroblewski. And more are coming!

Now… going forward… all the episodes will be recorded exclusively together with the members of Ambition Empower!

Join Ambition Empower and follow the UX Podcast track to get backstage access to James Royal-LawsonPer Axbom, and guests. Get inspiration from a wide variety of the world’s most exciting design and product people – LIVE – at least once a month.

Psst. This track will not include weekly tasks or preparations, you just join the sessions and enjoy! 🌈

Check out the new track here!